Článek ze zpravodaje 9-10/09

14.12.2009 14:53

Bilance hasičské sezóny

I v letošním roce se mužské soutěžní družstvo vrhlo do nové hasičské sezóny. Prvními závody byla série netradičních nočních závodů a to v Kunčicích p.O., Odrách a Kozlovicích. Začátek sezóny byl velice rozpačitý. Možná i díky tomu, že se v družstvu objevili nováčci, kteří si nejdříve museli „osahat“ atmosféru závodů.

Následovaly první denní závody v Kunovicích. Při nervózní atmosféře se kluci dokázali vyhecovat, vylepšili si osobní rekord na delší trati na čas 20:07 a umístili se v kvalitní konkurenci na 7. místě.

V letošní sezóně se povedlo po několikaleté pauze složit i ženské družstvo. Jejich první závody dopadly nad očekávání dobře a při premiéře na nočních závodech v Lešné skončily na 3. místě.

V průběhu sezóny se mužům chvíli dařilo a chvíli zase ne. Nejúspěšnějšími závody byly Drahotuše, Valšovice, Ústí a Horní Újezd patřící pod Přerovskou velkou cenu. Na těchto závodech se družstvo umisťovalo v první polovině výsledkové listiny s kvalitními časy.

Při některých závodech je podpořilo i ženské družstvo, jejichž výkony byly jako na houpačce. Úspěch v Černotíně a horší výkony v Provodovicích a Valšovicích.

Na denních závodech v Lešné se muži vytáhli a skončili na 7. místě. Novodobé družstvo žen si na místní trati vytvořilo osobní rekord a to s časem 19:98.

 

 

V Lešné se nenechali zahanbit ani naši malí hasiči. Vyzkoušeli si atmosféru velkých závodů a zjistili, jaká je v jejich kategorii konkurence. Umístění na 5. místě potěšilo nejen děti, ale mile překvapili i své trenéry.

 Největšího úspěchu dosáhla obě družstva na velice oblíbených závodech v Čechách u Přerova, kde se muži umístili na 10. místě z 30 družstev. Ženské družstvo porazilo všech 10 konkurenčních družstev a svou kategorii s časem 21:17 vyhrálo.

Po těchto závodech následovaly perné přípravy na domácí závody, které se konaly 12. 9. 2009 v areálu místního fotbalového hřiště. Počasí nebylo nejlepší, ale alespoň nepršelo.

Letošní účast byla zklamáním pro všechny pořadatelé, o to více jsme si tento den všichni užili. Přijelo celkem 9 mužských družstev a 3 ženská. Po předvedeném útoku domácích mužů a výsledném čase 16:362 už jen čekali, kdo je ještě porazí. V celkovém zúčtování jim tento čas stačil na 3. místo a kluci si vybojovali vytoužený pohár z domácích závodů. Domácí borce porazilo družstvo mužů z Podhradní Lhoty, které si odvezlo s časem 16:244 nejcennější trofej a věčný rival – muži z Lešné – se umístili s časem 16:324 na 2. místě.

V kategorii žen byla pouze 3 družstva, ale boj byl o to urputnější. Jako první předvedly nepovedený útok domácí ženy a s časem 28:132 mohly jenom čekat na chyby dalších žen. Ženy ze Studénky města mohly konečně prolomit svou smůlu na našich závodech a porazit domácí děvčata, ale díky veliké chybě svůj útok nedokončily a nakonec skončily na 3. místě. Poslední mohlo pořadím zamíchat družstvo z Vlčovic. V kategorii žen bylo kandidátem na vítězství, ale díky podcenění naší trati a terčů skončilo s časem 37:402 na 2. místě. Díky souhře několika náhod se domácí ženy umístily na 1. místě a odnesly si největší pohár.

Do konce sezóny zbývá ještě několik závodů. K těm nejzajímavějším patří účast na závodech v Širokém dole, okr. Svitavy. V konkurenci neuvěřitelných 142 družstev mužů a 53 družstev žen se budou snažit dosáhnout co nejlepších výsledků.

Úplným koncem sezóny bude Mikulášská soutěž v Lukavci, které se muži pravidelně účastní.

Na závěr bychom chtěli poděkovat všem, kteří nám pomohli s přípravou soutěže, ať již po organizační stránce nebo po stránce sponzorské. Děkujeme především Obecnímu úřadu v Hostašovicích za krásné poháry, panu Radovi za přípravu časomíry a všem členům SDH, kteří se podíleli na přípravě areálu.

Letošní sezónu můžeme hodnotit v něčem jako úspěšnou, ale v něčem už tak velký úspěch neslavíme. Jsme rádi, že se složilo družstvo žen. Problémem je ale družstvo mladých hasičů, kteří díky nepravidelnému navštěvování tréninků a nekompletnosti družstva nejezdí na závody a ochuzují se o nové zážitky. Do nové sezóny můžeme jenom doufat, že stávající sestava družstva žen, mužů i dětí bude stabilní.