Úspěch ženského družstva SDH Hostašovice

12.11.2014 20:21

Úspěch ženského družstva SDH Hostašovice

 

  Velký úspěch zaznamenalo družstvo žen na posledním závodu sezony, který se konal v sobotu 25. října 2014 v Širokém Dole na Svitavsku.

  Sbor dobrovolných hasičů Široký Důl zde v areálu firmy FLÍDR s.r.o. pořádal XVI. ročník recesní soutěže „ O putovní pohár VŘSR - Memoriál V. I. Lenina“ v požárním útoku. Na soutěž se každoročně sjíždí přes 200 týmů z celé České republiky i ze Slovenska. Dostat se mezi vyvolené vyžaduje pevné nervy a štěstí. Startovní listina má omezený počet míst a přihlášení je možné pouze po telefonu. Dovolat se v určený den a hodinu není úplně snadný úkol. Nám se to letos podařilo po 67. volání, loni jsme přihlášení nestihli. Soutěží se ve třech kategoriích: ženy, veteráni a muži, přičemž poslední kategorie má s více než 150 startujícími týmy největší konkurenci. Zvláště když rekord trati činí u mužů 13,57 s! Jeho držitelem je DHZ Zbora ze Slovenska. Ani letos nebyl rekord překonán.

  Návštěvníci a závodníci se vždy mohou těšit na doprovodný program, který je tradičně zahájen výstřelem z Aurory, hymnou SSSR a recesním úvodním vystoupením širockých ochotníků. Na podiu je možno spatřit na vlastní oči jak Vladimíra Iljiče, tak například Fidela Castra. Samotný program zůstává utajen až do poslední chvíle a je vždy příjemným a zábavným překvapením. Letos navštívila Memoriál delegace z dalekého Kataru se svou lamakolona (karavanou lam a velbloudů), aby přednesli zdravici a prostřednictvím své magické krabice a kouzelné lampy s Ginem omladili před očima užaslých diváků několik historických postav.

  Letošní ročník nezačal pro naše týmy vůbec dobře. Nejen že se nepodařilo nastartovat hasičské auto, posádku jednoho z osobních vozů navíc postihla na cestě autonehoda. Řidička vozidla přijíždějícího z vedlejší silnice nedala přednost v jízdě a košař skončil na pohotovosti s rozraženou hlavou. Naštěstí však všechno dobře dopadlo (auto zapůjčil SDH z Milotic nad Bečvou a zbytek výpravy nakonec včas a v pořádku dojel). Díky zdržení na cestě se družstvo žen posunulo ve startovní listině na poslední 49. místo. Po provedení útoku však (i pro holky samotné) překvapivě zahýbaly konečným pořadím a skončily s časem 17,60 s (levý terč, pravý terč 17,40 s) na úžasném 3. místě!! Navíc si s novou mašinou vystřihly svůj osobní rekord!

  Družstvu mužů se bohužel letos nedařilo díky únavě materiálu na vedení hadice B. Skončili u konce tabulky mezi týmy hodnocenými jako N - nedokončený útok. I tak ale klobouk dolů především před košařem Vaškem, který i po prožité autonehodě a s flastrem, který zakrýval šrám přes celé čelo, dokázal bravurně našroubovat koš na savici a neomylně najít cestu do kádě.                                                                       Marta Riedlová